Openhaarden

Proef de sfeer van de mooie open haarden die wij in onze showroom hebben

Het grootste voordeel van een conventionele openhaard of houtkachel is de typische geur van brandend hout, de charme van het kloven en 'vuurtje stoken'. Bij een openhaard of kachel op gas vindt u deze zaken niet. Maar daarentegen kunt u uw openhaard op elk moment van de dag via een eenvoudige druk op de knop laten branden. Het vlammenspel is altijd mooi, last van as of rook heeft u niet en ook de stookkosten zijn veelal lager dan bij een hout openhaard en wordt op de schoorsteen aangesloten.

Gas openhaarden

Hierbij komt nog dat, door de ontwikkeling van nieuwe systemen, gas openhaarden en kachels meestal aanzienlijk eenvoudiger en tegen lagere kosten ge•nstalleerd kunnen worden. Vandaar dat de openhaard of kachel op gas bij veel consumenten de voorkeur heeft.

Open verbranding versus gesloten verbranding

Een conventionele openhaard of houtkachel werkt volgens het systeem van open verbranding. Dat wil zeggen dat de, bij het verbrandingsproces benodige, zuurstof aan de ruimte waarin de haard of kachel geplaatst is (meestal de woonkamer), wordt onttrokken. Vergelijkbare modellen zijn ook verkrijgbaar in een gasuitvoering.

Hout openhaard

Ook is het in vele gevallen mogelijk om een bestaande hout openhaard te voorzien van een gasblokken vuur. Wij spreken dan nog steeds van 'open' verbranding. In nieuwbouwwoningen en in woningen die kierdicht gemaakt zijn, is het niet toegestaan dergelijke apparaten op te stellen zonder het nemen van speciale maatregelen. Wilt u toch vasthouden aan een open vuur of kachel met open verbranding, zult u van buiten de woning een speciale buis moeten aanbrengen voor de aanvoer van verse lucht.

Meestal wordt deze buis via de vloer en de kruipruimte met de buitenlucht verbonden (let op!: een verbinding naar alleen de kruipruimte is niet voldoende). De diameter van deze buis zal al snel 150 mm moeten bedragen en afsluiten van de buis is niet toegestaan. Pas dus op voor koude trek. Daarnaast is natuurlijk ook nog een schoorsteenkanaal nodig voor de afvoer van verbrandingslucht.

Geen schoorsteen nodig

Een in de meeste gevallen veel eenvoudiger en goedkopere oplossing is te kiezen voor een zogenaamde gesloten verbranding. U kiest dan automatisch voor een openhaard of kachel op gas aangezien gesloten verbranding op hout niet mogelijk is. Bij gesloten verbranding wordt de benodigde zuurstof niet langer aan de ruimte onttrokken maar direct van buiten gehaald. Er wordt een verbinding gemaakt door de buitenmuur door middel van een gecombineerde aan- en afvoerbuis (concentrisch). Deze buis zorgt zowel voor de afvoer van rookgassen als de aanvoer van zuurstof.

Een schoorsteenkanaal is dus niet langer nodig. Inmiddels is er een ruim aanbod in dit type apparaten en is er bijna altijd wel een te vinden die qua installatie en ontwerp aansluit bij uw wensen. Tevens zijn deze gesloten toestellen standaard voorzien van een afstandsbediening.

Beste rendement

Het minste rendement heeft u van een conventionele openhaard. De meeste warmte gaat hier helaas door de schoorsteen. Kachels of openhaarden op gas met een gesloten verbranding halen al snel een rendement van 80%. Dat wil zeggen dat u naast aansluitgemak en prachtig vlambeeld, ook nog eens kunt beschikken over een prima bijverwarming. In het voor- en najaar mag de c.v. dus nog even op laag blijven.